Terug Interessant! Ik wil meer weten

Teamtraining inZicht – ik

Je maakt kennis met het Process Communication Model®. Met jouw persoonlijke PCM profiel in de hand kom je er achter hoe jouw taal en motivatie er uitzien en hoe je jouw onderwijs vormgeeft. Ontdek hoe jij naar de wereld kijkt en hoe je al je sterke kanten inzet om met een opgeladen batterij alle leerlingen in jouw klas te bereiken.

Dit is PCM

We gaan graag op een positieve manier met elkaar om. In ons werk, voor de klas en binnen ons team staan we regelmatig onder druk. Daardoor raken we soms geërgerd, chagrijnig, of sluiten we ons zelfs helemaal af. Hoe goed onze bedoeling ook zijn, hoe we ook ons best doen, soms krijgen we te maken met misverstanden, irritaties of tegenslagen. PCM helpt je om je eigen gedrag en dat van anderen (leerlingen, collega’s, ouders) te observeren en de persoonlijkheden en onze verschillende voorkeuren te begrijpen. Zo leer je jouw communicatiestijl effectief aan te passen en haal je het beste uit elk gesprek. In elke situatie, elke dag weer. 

Zo werken wij

In zes dagdelen combineren we de basisinhoud van PCM met praktijkopdrachten gericht op observeren en het toepassen van de in de training aangeboden interventie strategieën. Dee basistraining bevat een zelf-component (informatie voor de individuele deelnemer) en een praktische toepassing voor de praktijk, gericht op de omgang, relatie en het aansluiten bij de psychologische behoefte van alle leerlingen.

PCM is een unieke tool om anderen te ontcijferen. Het onderscheidt zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben: de Gestructureerd denker, Doorzetter, Rebel, Promotor, Harmoniser en Dromer. Elk type heeft z’n eigen sterke kanten en voorkeuren. En in elk van ons staat een andere combinatie van deze typen centraal. Beoefen PCM in vier stappen: 

1. Wees je bewust van je persoonlijkheid

Als je jouw voorkeuren kent, weet je wat je moet doen om je goed te voelen. Dit helpt je om je energie en stress te managen en goed voor jezelf te zorgen. 
Je bent je bewust van jouw handelen en jouw unieke, persoonlijke stijl in jouw klas.


2. Herken wat anderen doen, zeggen en laten zien

Door anderen te observeren, herken je hun voorkeuren en ontdek je de beste manier om ze te benaderen.
Je herkent de behoeftes van jouw leerlingen steeds beter en ontwikkelt binnen jullie team een gemeenschappelijke taal in het gesprek over leerlingen.


3. Pas je communicatiestijl aan 

Op basis van wat je ziet en hoort, weet je wat je kunt doen en zeggen om echt verbinding te maken.
Je weet hoe je in jouw onderwijs maximaal vormgeeft op basis van de behoeften leerlingen.


4. Bouw sterkere relaties

Met positieve, dagelijkse interacties in de klas met jouw groep, in overleg met jouw collega’s, in gesprekken met ouders, waar je ook gaat voor je werk (en privé).

In deze training werken we met het trainingsmateriaal behorende bij PCM en introduceren we onze materialen. Opdrachten uit inZicht nodigen je uit in de dagelijkse schoolpraktijk te observeren en te handelen.

Materialen

Nieuwsgierig geworden?

Naam(Vereist)